SIGISWALD KUIJKEN
La petite bande Sigiswald Kuijken Concerten Così Fan Tutte LPB Academy Bach Boek Mozart Boek Discografie Pers Nieuws Vrienden van LPB Contact


WE VIEREN SIGISWALD'S 80STE VERJAARDAG!!


Vandaag, 16 februari 2024, vieren we Sigiswald's 80e verjaardag.

Dankbare felicitaties komen binnen per post en e-mail, enkele interviews en radioprogramma's zijn gewijd aan deze mijlpaal in het leven van Sigiswald, zoals Klara (Vlaamse radio voor klassieke muziek).

Aan het einde van onze uitvoering van Così Fan Tutte enkele dagen geleden in Asse (waar Sigiswald 40 jaar heeft gewoond), werd hij speciaal toegejuicht en versierd met de bloemenkransen van Ferrando en Guglielmo!...

De cd "SOLO Sigiswald Kuijken" is een feestelijke cd gemaakt ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag, waarop Sigiswald viola da gamba, viool, violoncello da spalla en...clavichord speelt!

Gelukkige verjaardag, Sigiswald!
 

FEESTELIJK HISTORISCH MOMENT: SIGISWALD 80!

BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD
KUIJKEN 80 & BART STOUTEN

ZONDAG 25 FEBRUARI 2024 OM 16U30
BRUGGE

Tegenover de oorverdovende kreten om brood en spelen,
die onze luxe-wereld nòg meer overspoelen wanneer het leven moeilijk wordt,
zijn een constant streven naar dieperliggende kwaliteit en een rijper denken het enige antwoord.

— Sigiswald Kuijken —

Een UITZONDERLIJK HISTORISCH MOMENT. Een unieke ontmoeting mèt en feestelijk eerbetoon áán SIGISWALD KUIJKEN. Onze Vlaamse VIOLIST, DIRIGENT en BACH-KENNER van WERELDFORMAAT, wordt TACHTIG. Bij Accent komt begin februari speciaal ter gelegenheid van zijn verjaardag een NIEUWE SOLO CD van hem uit! De hele maand wordt hij in de bloemen gezet op VERSCHILLENDE RADIO-ZENDERS over gans de wereld… op zijn verjaardag, 16 februari, natuurlijk OOK OP KLARA, in Ampersand en Iedereen Klassiek!

Op ZONDAG 25 FEBRUARI 2024 OM 16U30 is hij te gast in de PRACHTIGE NEOGOTISCHE KAPEL PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS O.L.V. te Brugge (BE), waar niemand minder dan BART STOUTEN ook een HOMMAGE zal brengen aan hem!
 
BART STOUTEN is bekend als AUTEUR (21 bundels) en werkte mee aan meer dan 10.000 UITZENDINGEN als RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR voor de VRT en Klara. Hij is erg geliefd bij alle liefhebbers van klassieke muziek, vooral als de voormalige warmhartige stem van het dagelijkse vooravondprogramma DE TUIN VAN EDEN (2000-2010) en van zijn legendarische, voormiddag vullende, KLASSIEK LEEFT (2013-2021) op Klara.

SIGISWALD KUIJKEN voert u al vertellend mee in ÉÉN van BACHS MOOISTE DIALOOG-CANTATAS, BWV 57 ‘Selig ist der Mann‘, waarbij de sopraan DE ZIEL vertolkt, en de bas-aria’s op meesterlijke wijze JEZUS laten spreken, in de traditie die teruggaat op het BIJBELSE HOOGLIED. Hij doet dit aan de hand van prachtige muziekfragmenten uit een opname van deze Cantata, die hij op het einde integraal laat horen. BWV 57 maakt deel uit van de sacrale cantaten van het volledige lithurgische jaar die Sigiswald met La Petite Bande opnam (CD-verzamelbox ACCENT, 19 CD’s).
 

Presentatie & Data van LA PETITE BANDE ACADEMY 2024!

Komt eraan in juli: de editie voor 2024 van La Petite Bande Academy.

De volledige brochure met alle praktische informatie zal binnenkort beschikbaar zijn.

Data: 16-28 juli

Instrumentalisten en zangers:vanaf nu is het mogelijk om je aan te melden!

Presentation and Dates LPB Academy 2024

Meer informatie

La Petite Bande Academy 2023: Bach - Gluck

La Petite Bande Academy 2023 zal plaatsvinden in Italië van 24 juli tot 6 augustus.

Alle info is te lezen in onze pas gepubliceerde brochure.

WELKOM!

Contact:
lapetitebandeacademy@gmail.com
Whatsapp +393280681241
https://www.facebook.com/LaPetiteBandeSummerAcademy

Meer informatie

Nieuwjaars wensen

   
   Sigiswald Kuijken en La Petite Bande
 
 wensen u allen een GELUKKIG  NIEUW  JAAR toe !
 
       Laten we ons voornemen om het jaar 2023 te vullen met positieve klanken en vruchtbare energie - in het kielzog van 2022 zal dit de grootste opgave zijn!
       Tegenover de oorverdovende kreten om brood en spelen, die onze luxe-wereld nòg meer overspoelen wanneer het leven moeilijk wordt, zijn een constant streven naar dieperliggende kwaliteit en een rijper denken het enige antwoord. Daarbij mogen ook lichtvoetigheid en humor zeker niet ontbreken ...
       Ja, de kracht van de lente staat alweer voor de deur!
 
   --------------
 
La Petite Bande was dit jaar 50 jaar jong en sloot haar jubileum-jaar 2022 af met de feestelijke première van haar eigen productie van Mozarts opera "COSÌ FAN TUTTE", in het wereldberoemde Amsterdamse Concertgebouw op 11 december 2022.
 
Marie Kuijken's uiterst levendige en gedetailleerde mise en scène in de 18de eeuwse stijl borrelde als het ware direct op vanuit Mozarts en Lorenzo da Ponte's genialiteit, en de unieke kostuums van de hand van Marijke Sileghem kregen herhaaldelijk een spontaan applaus bij hun eerste verschijning!

 

 Sigiswald had voor deze productie het Mozart-orkest herleid tot een strijkkwintet met twee hoorns (dergelijke ingrepen waren ook in Mozarts tijd courant, naargelang de noodzakelijkheden...) en ook in deze bezetting was de muziek de nooit aflatende, wonderlijke drager van het gebeuren...
De reactie van het talrijk opgekomen publiek in het unieke Concertgebouw te Amsterdam was eenstemmig laaiend entoesiast - en nu is het onze opgave, om met het oog op de volgende seizoenen zoveel mogelijk geïnteresseerde organisatoren in binnen- en buitenland te vinden voor deze Così fan tutte, die voor LPB de kroon was op het verjaardagsfeest ... Deze unieke productie is ontstaan om de harten te verwarmen met Mozarts weergaloze gaven... dit moet verder doorgaan!

Wie ons hierbij eventueel kan helpen is altijd welkom, bijvoorbeeld via een mailtje aan lapetitebandeacademy@gmail.com

50 jaar La Petite Bande: Così Fan Tutte in Amsterdams Concertgebouw!

LA PETITE BANDE viert zijn  50ste VERJAARDAG
met MOZARTS opera COSÌ FAN TUTTE
in de prachtige Concertzaal van het CONCERTGEBOUW in AMSTERDAM
op Zondag 11 December 2022 om 14u15 

Kom en vier met ons mee, ontdek deze unieke authentieke Mozart opera!

Klik hier voor tickets

La Petite Bande presenteert u Mozart's "Così Fan Tutte". De muzikale kwaliteit van het ensemble wordt gecombineerd met flamboyante kostuums en een intense acteerstijl die teruggrijpt naar de theatrale lichaamstaal van de 18de eeuw.
Muzikale en visuele aspecten worden zo in een harmonieuze eenheid samengebracht en laten de oorspronkelijke levendigheid van Mozarts en Da Ponte's prachtige komedie de vrije loop.

Così Fan Tutte is de derde van de grote opera's van Mozart/Da Ponte: de origineelste en de rijpste ervan. La Scuola degli Amanti, "De School van de Geliefden" is de echte titel van de opera, en inderdaad: de vier jonge en onstuimige geliefden hebben veel te leren... maar alle zes de personnages hebben zo hun eigen moeilijkheden in dit burleske avontuur, totdat aan het eind onverwachts alles goed komt. 

Fiordiligi           ANAIS MERLIN, sopraan
Dorabella         JOHANNA REITHMEIER, mezzosopraan
Ferrando          NILE SENATORE, tenor
Guilelmo          ANTHONY RIVERA, bariton 
Despina           MAYAN GOLDENFELD, sopraan
Don Alfonso    GUILLEM BATLLORI, bariton

SIGISWALD KUIJKEN, dirigent
MARIE KUIJKEN, regie
MARIJKE SILEGHEM, kostuums

INSTRUMENTAAL ENSEMBLE LA PETITE BANDE
Sara Kuijken, concertmeester

Zoals in Mozarts tijd vaak het geval was, heeft Sigiswald Kuijken de partituur van de opera bewerkt voor kamerensemble: een strijkkwintet met contrabas en twee hoorns, ondersteund door een klavecimbel voor de begeleiding van de recitatieven. Een welkom gevolg is dat de relaties tussen zangers en afzonderlijke instrumentisten natuurlijkerwijs hechter en intiemer zijn geworden, zowel muzikaal als op menselijk vlak: een echte troupe !  

We kijken ernaar uit u te begroeten om samen te vieren en te genieten van Mozart's buitengewone muziek en Da Ponte's fijne humor.  
​​EEN UNIEKE GELEGENHEID !!

Klik hier voor ticketsEcho's over deze productie

"Een jubelstemming van weelderige witte jurken, aangevuld met plechtige pluimen van gelijke oprechtheid, die het positieve einde van het verhaal mooi onderstrepen, sluit de voorstelling af, terwijl intens en langdurig applaus en Bravo! Bravi! Brava! is gericht aan alle vertolkers, wier stemmen en expressiviteit steeds weer perfect en sterk communicerend zijn met een schoonheid van toon en expressieve beheersing. Een speciaal applaus voor de toneelregisseur, die een van Mozarts bekendste en meest onderhoudende meesterwerken met talent en uitstekende beheersing orkestreerde." 
(Moreno Fabbri, Corriere Dello Spettacolo)


"De muziek is zeer aangenaam... licht maar scherp vanaf de opening... de scène is elegant en essentieel".

"De kostuums zijn, op zijn zachtst gezegd, prachtig. Ze werden dagenlang becommentarieerd door mijn aanwezige vrienden en ingewijden uit de theaterwereld... hun commentaar: allemaal positief, voor de fijnheid van de lijnen en de details van de verschillende personages, de schittering van de prachtige gekleurde oplossingen die gaandeweg hun psychologie en gemoedstoestand onderstreepten."

"Toen kwamen de appoggiaturas en de variaties in de aria's, en kwam, verrassend, de prachtige aria van Guglielmo "Rivolgete a lui lo sguardo", nooit gespeeld!  Een echt juweeltje... De vertolker weet goed te leveren en scenisch is hij echt begaafd!"

"Van zo dichtbij waardeerde ik alle nuances, de vibraties, de ademhalingen, de onmerkbare gebaren, evenals de technische en acteervaardigheden van de vertolkers. Blijkbaar waren ze met eenvoud voorbereid en gedirigeerd, maar als ze niet allemaal op hun best waren geweest (instrumentalisten en zangers), zou men niet eens kunnen overwegen om zo'n moeilijke en complexe opera uit te voeren! Ik heb hem grondig bestudeerd: naast de eenvoudige aria's zijn het de grote ensemblestukken die een schat aan perfect op elkaar afgestemde muzikale vaardigheden vereisen. Het ontroerde me... zo erg!

(Morena Lepri, sopraan)

Zes operazangers, jonge internationale sterren met buitengewone stemmen en opmerkelijke theatrale talenten, betoverden het publiek, dat al tijdens de voorstelling met een daverend applaus terugkeerde.  

Anthony Rivera, een Franse bariton, gaf veel kleur en theatrale levendigheid aan het personage van Guilelmo. Guillem Batllori, een Catalaanse bariton, was een ironische en geestige Don Alfonso, terwijl de Italiaanse tenor Nile Senatore zijn fluwelen, expressieve stem leende aan de figuur van Ferrando, die hij met grote theatrale verve vertolkte. Bij de vrouwen viel de Franse Anais Merlin op met haar grote podiumprésence en virtuoze vocalisme in de veeleisende rol van Fiordiligi; Mayan Goldenfeld, een Israëlische sopraan, leverde een sluw en levendig dienstmeisje (Despina) met een zeer expressief gezicht, terwijl de Duitse Johanna Reithmeier een sensuele Dorabella liet horen met vocale en gestuele expressiviteit. Een cast van grote kwaliteit waarin elke zanger zorgvuldig voor zijn rol werd gekozen.


(Il Corriere di Viterbo)

La Petite Bande wordt 50 jaar en viert haar gouden jubileum met schilder Thierry Bosquet.

Sigiswald Kuijken vertelt over zijn ontmoeting met de bekende Belgische schilder Thierry Bosquet.

Thierry Bosquet leerde ik kennen in de jaren 1980 via Philippe Lenaël, één van de eerste toneel- en operaregisseurs die zich specialiseerde in de barokke historische regie. Mijn ontmoeting met Thierry was meteen overweldigend voor mij. 
 
Thierry Bosquet (geboren in 1937 in Ukkel) bleek een ware geestesgenoot te zijn van mij (en ook van mijn vrouw Marleen)! Hij heeft een lange, briljante carrière als schilder en theater-decorateur achter zich. Hij werkte daardoor in veel verschillende landen - en tot op de huidige dag schildert hij nagenoeg elke dag!
De verbeelding van Thierry Bosquet is geheel bevolkt met 17de en 18de eeuwse personages, uitgedost in hùn kleren, met hùn gestes en uitdrukkingen. Zij tonen ons hun leven en gewoonten, hun smaak, hun rijkdom en hun armoede, en voor we het beseffen voelen wij daarvan de eeuwige echo's in ons binnenste... Thierry is verliefd op deze schoonheid, deze theatraliteit, deze krullen en frullen die deel uitmaakten van het leven in die tijd.

In zijn huis in Ukkel staan aldus een dozijn barokke miniatuur- theaterscènes opgesteld, zorgvuldig en liefdevol ineengeknutseld en geschilderd, waarin allerhande personages bezig zijn - telkens in een ruimte van zowat één kubieke meter... Alles leeft en converseert daarin, we zitten er als het ware midden in... Dit is geen pijnlijk- nauwgezette "reconstructie" - nee, doorheen deze 'oude' vormgeving waait een krachtige fantasie, een communicatieve energie!
Overal in dit overigens eenvoudig huis barst "de barok" uit zijn voegen: alles is theater, kunstig opgesteld en aangebracht - het oog weet niet waarheen éérst te kijken. Ook de bescheiden tuin herbergt talrijke barokke sculpturen, zoals te verwachten...
Het eigenlijke schildersatelier op de bovenverdieping is relatief klein - overal staan en liggen mappen met gouaches (landschappen, personages, allegorieën, stillevens) en ontwerpen voor theaterdecors.
 
Thierry is er niet op uit om veel bezoek te ontvangen, hij lijkt graag alleen te zijn in zijn rijk. Als bezoeker ben je welkom, maar hij is geen uitbundige gids in zijn domein... Deze bescheidenheid typeert hem. 
 
Wij vroegen hem in 1993 de decors en costuums te maken voor de opera "I Disingannati" van Antonio Caldara (een karnaval-opera naar Le Misanthrope van Molière-Wenen, 1729) die we met LPB uitvoerden tijdens het Festival voor oude Muziek te Innsbruck, waarvan in die jaren Réné Jacobs de artistieke leiding had. Ik zie Thierry nog vóór mij, daar in het atelier van het Landestheater, druk bezig de kostuums te beschilderen (jawel!) in zijn zo eigen zwierige en barokke stijl. Onvergetelijk en ontzagwekkend was dat - hij was in zijn element! Wat later in die negentiger jaren beschilderde hij in ons huis in Asse een groot vensterraam: hij werkte bij momenten met twee borstels tegelijk - in elke hand één! Zo kwamen de bloemen ongelooflijk vlug uit zijn fantasievol brein tevoorschijn...
Ook bracht hij in 2001 een prachtig boek uit over "Versailles Disparu". Hij schildert hierin enerzijds talloze bekende gebouwen van dit weergaloos domein, maar anderzijds ook vele helaas verdwenen gebouwen en vergezichten die Versailles rijk was...
In het voorjaar van dit jaar 2021 vroegen wij aan Thierry Bosquet om een schilderij te maken voor het 50-jarig La Petite Bande-jubileum in 2022 - een schilderij die wij dan in een zeer kwaliteitsvolle reproductie aan ons publiek willen te koop aanbieden, om de financiële ruggensteun voor ons beoogde feestprogramma te verstevigen. Zonder enige aarzeling ging hij op onze vraag in, en méér nog: vanuit zijn affiniteit met onze muziek en wegens de bijzondere aanleiding schonk hij ons dit werk, hopend dat het orkest er wel moge bij varen...
Aansluitend op deze merkwaardige Corona-tijden suggereerden wij hem om de spreuk "Musica Medicina Dolorum" in het tafereel te verweven - wat hij aanvaardde en zeer elegant realiseerde...

50 jaar LA PETITE BANDE IN 2022 !!!

               50 jaar « La Petite Bande » in 2022 !!!
 
                                  Hier Marleen Thiers,
de vrouw van Sigiswald Kuijken aan het woord i.v.m.
                        50 jaar “La Petite Bande”
             
 
In het gezegende jaar 1972 werd door de bekende klavecinist Gustav Leonhardt aan Sigiswald Kuijken gevraagd om een groep jonge en getalenteerde musici samen te roepen om een stilistisch gefundeerde opname te maken van “Le “Bourgeois Gentilhomme” van Lully, voor de Duitse platenfirma Harmonia Mundi.
Toen de platenfirma (na de opname) een “naam” verzocht uit te denken voor dit nog experimenteel en naamloos ensemble, was het ook Gustav Leonhardt die meteen de naam “La Petite Bande” te voorschijn toverde – uiteraard met een knipoog ! 
Aan het hof te Versailles  onder Lodewijk XIV waren talrijke musici beschikbaar, en onder de muzikale heerschappij van de Maître de Musique  J.B. Lully maakten de meest bekwamen onder hen deel uit van wat toen genoemd werd “La Petite Bande” – in tegenstelling  tot “La Grande Bande”,  waar alle krachten  in grote getale werden ingezet,  voor de grote gelegenheden…
                 “La Petite Bande” waren dus wel de allerbesten…
Nu zal ik géén opsomming geven van alles wat ons orkest “La Petite Bande” deed in die 50 jaar, maar ik zal wel onze grote liefde voor “La Petite Bande” tot uitdrukking brengen.

We zijn ongelooflijk dankbaar voor alles wat er geweest is : heerlijke repetities, ontelbare concerten, hopen opnames en tournees… Zelfs ons subsidie-verlies vanaf 2017 heeft ons niet kunnen kraken of doen stoppen, maar het liet ons wél bewust worden van een zeer grote dankbaarheid voor wat La Petite Bande gedurende méér dan 20 jaar subsidie WEL gekregen had, en waardoor we toen ook zo goed hebben kunnen werken.
Maar zonder subsidie moesten en moeten we ons uiteraard anders gedragen en ons enorm inspannen  om verder te werken met het orkest , zodat de mensen ons soms vragen : “Waarom doen jullie dat toch nog ? Op jullie leeftijd, nog altijd zo hard blijven werken ? Waarom toch ?”
Het antwoord hierop werd dit, toen ik op een keer deze Latijnse spreuk las :
                                  MUSICA DEO PROXIMA EST
                                       (Muziek is God nabij)
Het woordje “God” kan men natuurlijk interpreteren zoals men wil, maar voor ons beiden is het vooral dit : dat ons diepste “innerlijk”  geraakt wordt door de muziek… waardoor wij heel graag willen blijven spelen, zolang we het nog “kunnen”, want dat is ons ware geluk... 
Een  hoog bejaarde Franse kunstschilder (Arcabas, hij was toen 90 jaar) zei ons eens bij een etentje : “Un artiste, il doit travailler jusqu’ à la mort !” (“Een artiest, die moet werken tot aan zijn dood !”) en dat klonk toen écht als muziek in onze oren.
En zo las ik ook dat de grote schilder Michelangelo aan zijn vriend Fattucci het volgende zou geschreven hebben (in het jaar 1547) :
“U zult wel zeggen dat ik oud ben en gek ben, maar ik zeg u dat er niets beter is om gezond en zelfs gepassioneerd te blijven dan de ZOTHEID !”
Dus dat zal ook voor ons waarschijnlijk dé reden zijn waarom Sigiswald en ik absoluut verder willen blijven spelen en werken – de zotheid dus  ! - en waardoor we nu ook deze 50 jaar La Petite Bande met vreugde en overgave willen vieren.
We willen het enkel en alléén vieren met muziek -  het gaat immers om : “Musica Deo proxima est.”
Wat zal nu het belangrijkste én tegelijk het duurste project zijn dat wij in dit gezegende jaar 2022 willen brengen ?
                                               Het is…? Ja, het is :
                De opera “COSI FAN TUTTE” van MOZART
“Maar dat zal toch onmogelijk zijn zonder subsidies ?” horen wij jullie al vragen…
Ja, het zal zeer, zéér moeilijk zijn, maar… niets is écht onmogelijk…
En dus ?
“Waar een wil is, is een weg.”  zegt een Vlaamse spreuk.
Daarbij is  Sigiswald een “Meester” geworden, en ja, hij vindt altijd mogelijke oplossingen en wij steunen elkaar daarin. Dus vinden wij samen oplossingen om ons doel te bereiken, want we luisteren ook naar de oude wijsgeer Plato, die zei :
“Muziek is een mentaliteit. Zij geeft een ziel aan de wereld.”
Dus zullen wij beiden onze ziel gebruiken om onze “Cosi fan tutte” te kunnen realiseren. We willen het echt doen lukken, lees maar hoe…
1.    Zoals het in de tijd van Mozart ook vaak gedaan werd, heeft  Sigiswald de partituur aangepast voor een kleinere bezetting   namelijk een strijkkwintet met 2 hoorns erbij.  Deze aangepaste eigen partituur van Sigiswald zal géén verlies van kwaliteit brengen, want alles wat belangrijk is in de muziek van Mozart, zal overgenomen worden door de strijkers en ondersteund door de hoorns. Voor de recieten zal er ook een klavecimbel aanwezig zijn, zoals het altijd hoort.
2.    Het wordt géén concertante opvoering, neen, het wordt een theatrale opvoering met een zeer levendige actie, met heel véél theater-conventies zoals die in de tijd van Mozart gebruikelijk waren. Onze tweede dochter, Marie Kuijken, is bezeten én bezield daardoor - net als haar vader ! – en zij heeft zich sinds jaren verdiept in de lichaamshoudingen, de gestes, en de declamatie die in die tijd courant waren;  soms kan er ook heel even een kleine acrobatie bij zijn… Alles dus zoals in Mozarts tijd ! Marie heeft dit allemaal ontwikkeld vanuit zichzelf, zonder leraar, gulzig lezend in oude traités en aandachtig kijkend naar de vele afbeeldingen!... Net zoals haar vader vroeger ook de barok technieken voor de viool heeft geleerd vanuit zichzelf, helemaal alléén, en dus toen ook zonder leraar !
Ja, zo is het : “De appel valt niet ver van de boom.”
3.    De zes jonge zangers zullen ook theatraal gekostumeerd zijn zoals in de tijd van Mozart, en dat hebben wij te danken aan de geestige, en levendige Marijke Sileghem, die vroeger de rechterhand was van de bekende Belgische mode ontwerpster, Kaat Tilley. Marijke en Marie zijn natuurlijk niet wat men  “spitsbroeders” zou noemen, maar zij zijn wél “spits-zusters” geworden !…
4.    Deze opvoering hoeft géén decor en kan dus gespeeld worden in elke concertzaal, klein of groot. Wél zullen er enkele eenvoudige rekwisieten nodig zijn, om het geheel te realiseren.
5.    De 6 jonge zangers zijn reeds gekozen door Marie en Sigiswald samen, en alle zes hebben zij reeds ervaring met de gestiek en de spelregels uit Mozarts tijd. Zij zullen zich meerdere maanden lang voorbereiden onder de leiding van Marie.
6.    Het kleine instrumentaal ensemble zal onder leiding van Sigiswald voorbereid worden !

Hoe zal La Petite Bande dit kunnen realiseren ?

Ook Plato zal ons hierbij helpen en inspireren met zijn woorden :
"Muziek geeft vleugels aan de geest, en kracht aan de verbeelding.”

Dus zullen Sigiswald en ik samen, vanaf nu, onze vleugels en onze kracht uitslaan voor La Petite Bande en  onze verbeelding laten werken:   
We zullen met onze eigen handen “concerten” creëren en die omzetten in “vruchten” voor La Petite Bande!

SIgiswald zal Bach-solo concerten spelen met zijn schoudercello ( zijn kleine “violoncello da spalla”) en ook met zijn barokviool. Al wie dus zin zou hebben, om Sigiswald Kuijken eens in levende lijve thuis te ontvangen, kan deze droom verwerkelijkt zien. Als uw huis daarvoor niet geschikt lijkt, dan kan hij natuurlijk ook onder uw impuls elders spelen voor u, bijvoorbeeld in een zaaltje, gevuld met uw vrienden… of in een kapel… of om het even waar u het wil.
U vraagt, en hij speelt ! Zo kunt u hem dan eens als een héél gewone mens van dichtbij leren kennen.
Hij zal dus héél graag naar u toe komen op de plaats van uw dromen, en zal dan voor u en uw genodigden 2 Cello suites van Bach spelen, en met zijn viool ook de solo Partita nr. 2 van Bach (met op het einde de beroemde en indrukwekkende “Chaconne”).
Voor een dergelijk concert vragen we aan u - als organisator - dan een DONATIE van 1.000 € , te storten aan La Petite Bande zelf.  
Zo zal Sigiswald dan, met zijn eigen vleugels en met zijn eigen kracht geld getoverd hebben bij het realiseren en het vieren van de 50 jaar “La Petite Bande” in 2022.

 Dit is dus onze manier om God of het Universum te danken voor 50 jaar “La Petite Bande” !

Hoe méér concerten wij kunnen vinden op deze manier, hoe beter dat zal zijn voor “Cosi fan tutte” ! Wij stellen verder geen enkele eis aan wie van u zo’ n concert wil organiseren. Alles is goed voor ons, zo zegt ons onze verbeelding: bij u thuis, zelfs voor u helemaal alléén wil SIgiswald  spelen!  Als u méér mensen erbij vraagt, dan kunnen ook uw vrienden of familie hun steentje bijdragen aan de donatie van 1.000 € voor LPB, waardoor de donatie  dan zelfs nog zou kunnen verhoogd worden - want het is natuurlijk niet verboden om deze som te overstijgen...

Wij geloven in de kracht van de muziek, en wij plannen deze concerten vanaf de tweede helft van februari 2022  .  De data  zijn af te spreken met ons volgens de kalender-vrijheden die ons nog resten.
Het is de bedoeling om deze concerten vooral in ons eigen land te laten doorgaan, maar toch kan het ook in de buurlanden, als het niet al té ver is... 
 
Voor wie ons voor een dergelijk  concert wil contacteren, geven wij ons mail-adres hierbij door, want dit is een privé initiatief van ons allebei : kuijken.thiers@me.com

Wij groeten jullie allen zéér hartelijk, en moge de geest van Plato u en ons inspireren en begeleiden, bij de organisatie van deze liefdevolle concerten....
Met zeer hartelijke groeten van ons beiden,
 
Marleen Thiers, samen met  Sigiswald Kuijken.


 
 

Eine Kleine Nachtmusik

La Petite Bande  nam begin 2021 voor ACCENT Mozarts Kleine Nachtmusik op, in combinatie met  zijn 3 Divertimenti voor strijkers (KV 136 137 en 138). Deze CD is zonder enige twijfel de eerste en enige op de markt, die deze inderdaad overbekende werken brengt in de zo typische historische “divertimento” - strijkers-bezetting uit Mozarts tijd : 2 violen , altviool en contrabas (ipv violoncello) !   Zò zou het serenade-orkestje geklonken kunnen hebben onder uw slaapkamervenster  als u in het Wenen van de late 18de eeuw had gewoond…

Heruitgave Mozart - Requiem KV 626 - Kuijken String Quartet

Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853)

Transcriptions for string quartet by the composer or someone else was common practice in Mozarts time. In that light this string-version of Mozart's Requiem is nothing special. What makes it special, is the circumstance of the original Requiem itself. It is known that Mozart left the majority of the work incompleted, and that on request of Mozart's widow, his pupil Süssmayer did the finishing job. Where one's work ends and the other's starts, no-one knows. This 'skeleton-version' of the Requiem, however, fully preserves the eloquence of Mozart's music and therefore perhaps proves that the Requiem contains more of the masters own composing than we can objectively establish. But incomplete as the Requiem is, Mozart's universal genius radiates through the notes in any version. And if anyone can bring the radiation to the surface in this version, no one better than the Kuijken Kwartet.

 1. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Introitus: Requiem
 2. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Kyrie
 3. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Dies Irae
 4. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Tuba mirum
 5. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Rex tremendae
 6. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Recordare
 7. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Confutatis
 8. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Lacrimosa
 9. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Domine Jesu Christe
 10. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Hostias
 11. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Sanctus
 12. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Benedictus
 13. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Agnus Dei
 14. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Lux aeterna

https://www.challengerecords.com/products/161409370377.01

Nieuwe CD verschenen Van LPB : Bach Kantaten BWV 72, 156 en 92

Beste vrienden en fans van La Petite Bande , 
 
In deze corona-tijden willen wij  graag een positieve noot laten horen. Bij de Duitse CD-firma ACCENT is eind november 2020 een nieuwe CD van La Petite Bande verschenen, waarop 3 prachtige cantaten van J.S.Bach te beluisteren zijn: BWV 72, 156 en 92 .
Hoewel het in strikte zin geen typische “Kerstmuziek” betreft, zal deze Bach-opname zéér zeker hartverwarmend  en bezinnend bijdragen aan een diepere beleving van deze corona-gekleurde eindejaars-periode van 2020 en van de komende maanden ...
 
Deze nieuwe CD van LPB is in de handel te verkrijgen - maar via LPB zelf is ze snel leverbaar, aan de prijs van 26€ (verzendkosten zijn inbegrepen).
Bestellen kan via betaling op de rekening van Votre Petite Bande:
IBAN:  BE 30 4310 6868 0111   (niet: .... .... 6888 etc....zoals eerder foutief aangegeven was op deze pagina - sorry)
BIC: KREDBEBB
Gelieve duidelijk uw postadres te vermelden bij de betaling ! (Mocht u een factuur wensen gelieve dan ook nog te vermelden ‘factuur’.)


Deze opname werd gemaakt begin van Februari 2020, in het enigszins futuristische theatertje in Blaibach (Beieren - u kunt het via google meteen zien als u Blaibach intikt…), dat op initiatief van de Duitse baryton Thomas Bauer werd gebouwd in 2014. U kunt Thomas Bauer ook beluisteren op deze CD : hij werkte mee als solist en als bas in het vokaal kwartet ! 
 
Wegens de corona-crisis is deze opname tenslotte de laatste activiteit van LPB geweest van dit jaar 2020 :  alle andere projecten van 2020 werden vanaf maart één voor één afgelast, of naar later verplaatst. 
Ook nu  blijft de  toekomst van het kultuur-leven over de gehele wereld onzeker… La Petite Bande heeft plannen genoeg, het publiek zal - zodra mogelijk - weer kunnen genieten van onze optredens ! 

Vertaling van het Mozart boek: works in progress...!

 "Mijn Mozart  - Zijn Toverfluit"   
 Stand van zaken op 30 october 2020, in verband met  de vertalingen naar Frans, Duits en Engels...

Het Mozart boek is beschikbaar in het Nederlands - makkelijk te bestellen, enkel en alleen via een donatie aan La Petite Bande ! Zie de rubriek "HET MOZART BOEK"  elders  op deze website, voor de verschillende mogelijke formules .

Met uw steun helpt u het orkest in deze moeilijke tijden verder te bestaan! 

De schoonheid  krijgt in deze corona-tijden een geheel nieuw licht - ze kan als een reddingsboei in woelige zee zijn... Neem de tijd ervoor...

  Het vertalen van een boek zoals  "Mijn Mozart --- zijn Toverfluit"  vraagt veel zorg en aandacht. Samen zijn wij, Sigiswald en Marleen, in de loop van deze zomer te gast geweest bij de engelse en duitse vertalers, respectievelijk in Frankrijk (de Cévennes) en in Nederland (Friesland).  
 

  

Murray Pearson (die ook al Sigiswalds Bach boek "Bleib bei uns, Bach" vertaalde naar het Engels) en zijn nederlandse echtgenote Atty ontvingen ons alweer allerhartelijkst in de Cévennes, in het dorpje Molières-Cavaillac - en zoals ook enkele jaren geleden speelden we tijdens ons verblijf bij hen een duo-concert (viool en altviool) voor de bewoners en vrienden! Het werk aan de engelse tekst raakte helemaal af, er rest slechts nog de definitieve vorm te geven wat betreft de lay-out. - Groot was echter onze verslagenheid, toen we een drietal weken na onze zo aangename samenwerking het plotse nieuws moesten vernemen van Murray's overlijden... Na een ongelukkige val was bij hem een infectie ontstaan, waarvan de nasleep tenslotte fataal werd. Wij behouden Murray als een schat in ons hart, in levendige en dankbare herinnering , en we leven mee met Atty... Het leven is  een mysterie...

 De duitse vertaling bestaat intussen in haar eerste grondversie, maar geheel vanzelfsprekend moet ook hier elk woord gewogen worden door vertaalster Katrin Herzberg en Sigiswald - een boeiend en intensief werk, dat beiden voor meer dan de helft konden  voltooien in Friesland bij Katrin en haar man; tijdens het Kerstverlof zal het resterende worden afgewerkt in ons Kortrijks Begijnhof.  

De franse vertaling van het boek is volop bezig te ontstaan - Sigiswald is zeer opgetogen over hoe het wordt, en allicht zal dit binnen enkele maanden ook samen besproken zijn en afgewerkt.

Wij danken alvast de drie vertalers...  Zodra de  lay-out definief is vastgelegd zal kunnen worden overgegaan tot het eigenlijke drukken van de boeken in de drie vertalingen. De bestellingen van exemplaren in deze talen worden nu al genoteerd, de boeken worden dan zo snel mogelijk opgestuurd.

Het gefilmd interview met Ludwig Van Mechelen en Sigiswald Kuijken omtrent het Mozart boek, dat u op de hoofdpagina van deze website aantreft, wordt in de naaste toekomst van ondertiteling voorzien, voor de franstalige en engelstalige versies van deze website. 

 
  

Boodschap van Sigiswald Kuijken

Zoals u wellicht weet, heeft de Vlaamse regering om onbegrijpelijke redenen de structurele jaarlijkse subsidie aan LPB vanaf 1 januari 2013 beeindigd: Wij zijn het enige Belgische orkest dat op deze manier behandeld is, ondanks onze internationale reputatie, en uitgebreide discografie en bijdrage aan het Belgische, Europese en inderdaad ook wereldwijde muziekleven. Het verlies van deze structurele subsidies heeft LPB in serieuze financiële moeilijkheden gebracht en we werken allemaal zeer hard om fondsen te vinden die ervoor zorgen dat ons unieke orkest kan doorgaan met zijn werkzaamheden. We zijn er zeker van dat dit kan lukken, maar daar hebben we wel uw hulp voor nodig zodat we ons werk kunnen voortzetten en muziek kunnen blijven maken!
Meer informatie over hoe u het orkest kunt helpen, zoals ook uitgelegd door Sigiswald, kunt u hier lezen:

Lid worden als 'Vriend van La Petite Bande'
 

Nieuw boek: “MIJN MOZART... ZIJN TOVERFLUIT”

Sigiswald en Wolfgang Amadeus zijn in dit boek een éénheid geworden!
Deze onovertroffen, meesterlijke “Toverfluit” van Mozart - samen met zijn geniale librettist Schikaneder - wordt hier door Sigiswald Kuijken liefdevol en tegelijk ook in alle eenvoud tot zijn essentie teruggebracht, zonder vreemde bedenkingen, noch eigentijdse aanpassingen.

Meer informatie

'Bleib bei uns, Bach” in Nederlandse versie nu in de boekhandels te verkrijgen

De voorraad exemplaren van de nederlandstalige versie van Sigiswald Kuijkens Bach-boek  "Bleib bei uns, Bach” bij La Petite Bande is nu uitgeput . Het boek is inmiddels verkrijgbaar bij de reguliere boekhandels  (uitgegeven door Lannoo, Tielt) 

 

Concerten

Uw browser is verouderd.

Update uw browser, of gebruik Google Chrome voor een betere gebruikservaring.